Kaarsen

Natuurlijk kun je kaarsen uitsluitend gebruiken voor een sfeervolle verlichting van de ruimte waar je een BDSM-spel speelt. Met gesmolten kaarsvet kun je echter ook nog iets anders: een sub pijn doen ;-) Om dat veilig en met verstand te kunnen doen, is er een aantal dingen waarop je moet letten.

 

Materiaal


Niet alle kaarsen zijn geschikt om te gebruiken voor een spel met kaarsvet. Geurkaarsen,kaarsen met een plaatje erop, kaarsen met

vermeldingen als “trekt niet krom en druipt niet”, kaarsen met een extra lange brandduur en kaarsen van bijenwas kun je beter links laten liggen. Hetzelfde geldt voor kaarsen waarvan de buitenkant gekleurd is door middel van een gekleurd plastic laagje en voor gouden en zilveren kaarsen die gekleurd worden door metaaldeeltjes. Door allerlei toevoegingen heeft het vet van deze kaarsen (of in geval van kaarsen met een gekleurde buitenkant: het gekleurde plastic buitenlaagje) een hoger smeltpunt, waardoor eerder hele vervelende brandwonden kunnen ontstaan.

Gekleurde kaarsen kun je alleen gebruiken als de kaars door en door gekleurd is. Wil je alle risico vermijden? Hou het dan bij witte stearine of paraffine kaarsen, waaraan geen andere zaken zijn toegevoegd.

Het kaarsvet van waxinelichtjes is prima bruikbaar. Waxinelichtjes hebben echter één nadeel: het ijzeren plaatje waarop het lontje bevestigd is. Als dat per ongeluk op de huid van de sub valt, heeft die gegarandeerd een nare brandwond. Als het kaarsvet in het waxinelichtje zover is gesmolten dat het ijzeren plaatje kan gaan schuiven, vis het er dan veiligheidshalve even met een pincet uit voordat je verder gaat. Als je tenminste op dat moment je eigen vingers al niet hebt gebrand aan de hitte van het metalen omhulsel van het lichtje ;-)

 

Techniek


Voor het effect van kaarsvet geldt als vuistregel: hoe dunner het laagje kaarsvet, hoe sneller het afkoelt en hoe sneller de pijn verdwijnt. Als je de kaars hoog houdt, zal de druppel zich meer over de huid verspreiden en zal het kaarsvet minder lang pijn doen dan wanneer je de kaars laag houdt en de druppel na landing als een ‘bel’ op de huid blijft liggen. Zo’n ‘bel’ heeft meer tijd nodig om te stollen dan een plat uitgespatte druppel. Zodra het kaarsvet op de huid afgekoeld (gestold) is, is de pijn weg.

De huid kan niet overal op het lichaam precies hetzelfde hebben. De huid op de buik is doorgaans gevoeliger dan de huid op de rug, bijvoorbeeld. Dat is een kwestie van aftasten en goed in de gaten houden hoe je sub reageert. Op de geslachtsdelen druppelen kan, mits je heel rustig begint en langzaam opbouwt. Wanneer de huid van je sub beschadigd is, bijvoorbeeld als gevolg van een wondje of door een huidaandoening, is het verstandig de beschadigde plekken tegen het kaarsvet te beschermen door ze even af te plakken met een pleister. Druppel vervolgens geen lading kaarsvet op de pleister, want de warmte van het kaarsvet trekt door de pleister heen waardoor mogelijk alsnog ongewenste pijn ontstaat. Bovendien zorgt het gestolde kaarsvet ervoor dat je de pleister niet dan met de grootst mogelijke moeite weer zult kunnen verwijderen.

Gespankte huid is gevoeliger dan huid die niet kort daarvoor met blote hand of zweep geslagen is. Is aan het spelen met kaarsvet een spanking vooraf gegaan, hou daar dan rekening mee. Het kan verleidelijk zijn om huidplooien en kuiltjes in het lichaam – de navel, het kuiltje onderaan de hals – in één keer vol te gieten met kaarsvet. Doe dat niet. Het kaarsvet krijgt dan de kans niet om (snel) af te koelen en zal brandwonden geven.

Hoeveel kaarsvet je aanbrengt, is volledig aan jou. Je kunt losse druppels over het gehele lijf van je sub aanbrengen, je kunt ook zodanig druppelen dat een aaneengesloten laag kaarsvet op (een deel van) het lijf van je sub ontstaat. Als zich een afgekoelde laag kaarsvet gevormd heeft, kun je over die eerste laag een tweede laag kaarsvet aanbrengen. Omdat de eerste, afgekoelde laag de huid beschermt, kun je deze tweede laag vanaf geringere hoogte aanbrengen.

 

Variaties


Om optimaal gebruik te maken van het verrassingseffect is het een idee om je sub te blinddoeken voordat je met het kaarsvet begint. Je sub kan dan hoogstens horen dat je een kaars aansteekt (eventueel kun je hem of haar voorzichtig de warmte van de kaarsvlam even laten voelen), maar kan niet op voorhand inschatten waar de (volgende) kaarsvetdruppel zal landen. Een blinddoek kan bovendien een extra beveiliging zijn tegen ongelukjes (kaarsvet in de ogen).

Als je sub nogal beweeglijk is tijdens een spel, kan het lastig zijn goed te mikken. En goed mikken is toch wel enigszins van belang, om te voorkomen dat het kaarsvet landt op een plek die jij niet in gedachten had. Een goede bondage verhelpt dit probleem. Gebruik dan wel katoenen touw, want nylon touw combineert niet fijn met de hitte van kaarsvlam en kaarsvet. Druppel zo min mogelijk kaarsvet op de knopen in het touw, want het losmaken van met gestold kaarsvet bedekte knopen is erg lastig.

Het effect van kaarsvet kan vergroot worden door kaarsvetdruppels af te wisselen met aanrakingen met ijsklontjes. Na verloop van tijd zal je sub warm en koud niet meer (direct) van elkaar kunnen onderscheiden. Bij een aanraking met een ijsklontje zal hij of zij terugdeinzen alsof het een druppel kaarsvet is ;-)

Na afloop van het spel met kaarsvet kun je het kaarsvet van je sub peuteren of je sub zichzelf schoon laten peuteren. Er is echter niets op tegen om het spel nog even voort te zetten met een zweep, en met behulp van de zweep het kaarsvet van het lijf van je sub te verwijderen ;-) Zet dan wel eerst even alle kaarsen uit de buurt. Het is per slot van rekening niet de bedoeling dat je per ongeluk met je zweep een brandende kaars om slaat.

 

Tips


Het kan gebeuren dat je kaarsvet morst op kleding of vloerbedekking. Dat kaarsvet verwijder je eenvoudig door er een stuk keukenpapier op te leggen en met een heet strijkijzer over het keukenpapier te gaan. Het kaarsvet smelt en trekt in het keukenpapier. Het kaarsvet is weg als in het keukenpapier geen vette plekken meer ontstaan als je eroverheen strijkt.

Kaarsvet verwijderen uit touw doe je door het touw te wassen. Bij regelmatig gebruik van kaarsvet kun je het touw koken in een pan met water. Het kaarsvet lost dan op in het water.