Eenmalige spellen en nazorg

Onlangs was er op fetlife een interessant stuk te vinden van een service top, over de manier waarop hij nazorg geeft aan mensen met wie hij speelt. Wij vonden dat hij een erg interessante visie had en dat er veel relevantie informatie instaat voor mensen die ervoor kiezen om eenmalig met iemand te spelen. Bij deze hebben Freya & PurpleHeart voor jullie een vertaling gemaakt! Uiteraard is er voor het vertalen toestemming gevraagd aan de schrijver van het stuk: Master_James_.

Het originele stuk is hier terug te vinden, onze vrije vertaling staat hieronder! Veel leesplezier!


Begrijpen van subdrops en omgaan met aftercare als Service top

De meeste kinksters die we kennen zijn verslaafd, in zekere zin. Laat me het uitleggen:

Een drug kan omschreven worden als:

Een natuurlijke of synthetische vloeistof die (wanneer ingenomen door een levend iemand) het functioneren ervan beïnvloed, het metabolisme verandert, en of een staat van verminderd bewustzijn of gevoelloosheid creëert.

Met BDSM manipuleren we iemand intentioneel om ze een zekere high te geven, subspace.

We vinden het niet leuk om drugsverslaafden of drugsdealers genoemd te worden. In BDSM-taal noemen we onze drugs-high dus ‘sub-space’, en noemen we neerkomen de ‘sub-drop’. Vergis je overigens niet, wat we ervaren is een waarneembare lichamelijke reactie op door het lichaam aangemaakte pijnstillende stoffen.

Laten we niet al te diep ingaan op hoe we spelen met ons mentale speelveld door het bewust laten vrijkomen van door ons lichaam aangemaakte neurotransmitters, zoals dopamine, serotonine en adrenaline; we kunnen het er allemaal over eens zijn dat het beleven van de natuurlijke high die de werking van deze stoffen veroorzaakt, een integraal deel is van BDSM.

Iedereen het hiermee eens? Mooi. Tijd om dieper op het onderwerp in te gaan.

Je kan namelijk niet zomaar een pil innemen om de drug (of neurotransmitter in dit verhaal) binnen te krijgen, daar is iets meer voor nodig. We moeten gaan spelen met de lichamelijke en mentale staat van onze bottoms om de aanmaak van de gewenste stoffen te stimuleren. Hiervoor moet je de manier waarop we psychologisch werken overhoop halen. Dat kan een aantal bijwerkingen hebben, zoals gevoelsverlies of het verlies van contact met de realiteit. De intensiteit van de high kan verhoogd worden, door de psychologische impact van het spel groter te maken. Hiervoor spelen we soms bewust met onze grootste angsten, onzekerheden of vroegere trauma’s. De high die hierdoor veroorzaakt wordt kan louterend werken en zorgen voor het vrijkomen van spanningen en emoties, maar het zal als je het gewaagder speelt, altijd een zekere psychologische tol eisen.

Alles dat omhoog gaat, zal eens naar beneden komen, inclusief onze mentale staat. Hoe ‘hoger’ de high, des te harder de val naar beneden.

Afhankelijk van de persoon, het type spel, de intensiteit, de duur van het spel, het level van psychologische impact vs het level van fysieke impact; kan subdrop spontaan komen, of het kan uren, zo niet dagen later opkomen. Het kan 10 minuten duren, of dagen aanhouden. Was het een vluggertje van 15 minuten, of een 48 uur durend spel? Een simpele spanking voor een glimlach op haar gezicht? Of een 36 uur durende martel- en degradatie sessie bedoeld om haar te breken?

Het punt is: De subdrop is de prijs die je betaald voor de high, de subspace.

Dus hoe verzorgen we iemand na een spel? Tenslotte leren we tops: “Als je iets stukmaakt, moet je het ook weer heel maken”. Als je met iemand wilt spelen, moet je er ook voor ze zijn terwijl ze herstellen.

Wanneer de top en bottom met elkaar samenwonen, is dat makkelijk te bereiken. Je kent elkaar goed genoeg om te weten hoe snel de subdrop in zet. Als je op een event bent, en je weet dat de drop snel in zal kicken en langer aanhoud, kan je je grote scene vlak voor het vertrek plannen. Dan kun je thuis in een stabiele omgeving de zorg geven die de bottom nodig heeft. Je kan ze de volgende dag chocola geven, een dekentje om onder te schuilen of een dekenfort maken waar ze uren kunnen schuilen.

Maar hoe zit dat met de befaamde ‘service top’?

Je kent ze wel; de personen waar iedereen mee wilt spelen op feestjes. De rigger waar diverse subs door opgeknoopt willen worden, de sadist waar masochisten voor in de rij gaan staan. De edgeplayer die een ruim aanbod heeft aan bottoms die de lonkende ‘dark side’ wel eens willen meemaken.

Ik ben zo’n service-top. Als ik naar een event ga, krijg ik weken van tevoren berichtjes van mensen die met me willen afspreken voor touwtjes, pijn, straf, dominantie of vernedering. Een rustige nacht kan gerust 4 – 5 spellen bevatten. Een lange drukke nacht eerder 10 – 12 , waarbij ik volledig uitgeput ben aan het einde.

Hoe zorg je er in zo’n situatie nou voor, dat iedereen de juiste nazorg krijgt? De praktijk daarvan is niet zo makkelijk te beantwoorden. Het betekent echter niet dat ik bottoms behandel als lopendebandwerk, dat ik ze even top, een paar snelle checks doe en doorga naar de volgende.

Elk spel dat ik doe, zal ik vooraf bespreken, naar mogelijke risico’s vragen en zorgen voor duidelijke consent. We bespreken grenzen en ik zal ernaar streven het spel te bezorgen, waar naar verlangd word.

Na een sessie zal ik de ander op hun gemak stellen en samen doorspreken wat er op elk punt tijdens het spel is gebeurd, toen de ander in subspace was. Als de bottom weer in staat is om te praten, vraag ik om feedback, of er dingen zijn die niet goed voelen. Als we klaar zijn met nabespreken, lever ik de bottom over aan de zorg van diens (gelegenheids)partner.

Gedurende het event zal ik af en toe vragen hoe het gaat en voor vertrek geef ik het advies mee me meteen te contacteren als de bottom last heeft van bij-effecten, zoals verwondingen die soms pas later aan het licht komen of in het geval van een hardere drop dan verwacht. Degene die hem heeft veroorzaakt (ik dus) kan dan een luisterend oor bieden. Ik zorg er altijd voor dat ik de dag erop even contact opneem om zeker te stellen dat ze het goed maken.

Maar dat is zo ongeveer alles wat ik als service-top kan doen aan nazorg.

Als jij de partner bent van iemand die met een eenmalige speelpartner heeft gespeeld, ben jij degene die het eerste aanspreekpunt zal moeten zijn op het gebied van nazorg. Ik ben er niet bij, na het event, jij wel. Jij zal moeten weten hoe te handelen en dat ook moeten doen. Of het nou chocola voeren is, of samen urenlange Disney-marathons in een dekenfort kijken. Doe wat je weet dat de ander helpt door de sub-drop heen te komen. Ik weet wat iemand grofweg nodig heeft binnen een spel, jij bent degene die weet wat nodig is buiten dat spel, als persoon.

Hou ons, eenmalige speelpartners, service-tops en andere varianten hierop, op de hoogte van wat er gebeurt na een eenmalig spel. Maar mocht je partner onverwacht hard neerkomen van het roze subspacewolkje, kijk ons dan niet boos aan. Wij hebben alleen maar gezorgd voor de high waar om gevraagd werd, nu moet jij ervoor zorgen dat de na-effecten goed opgevangen worden. Als je dat niet aankan, neem ons aanbod dan niet aan.

Als jij of je partner de prijs van eenmalig spel niet aankan, doe het dan ook niet.