Dungeon Monitors

 

Tijdens de jongerenfeesten fungeren leden van het Feestteam ook als Dungeon Monitors, afgekort: DM’ers. Het is de taak van de DM om te zorgen dat het feest en spelen op het feest soepel verloopt. Hij zorgt dat mensen genoeg ruimte hebben om te spelen en hij let erop of alles wel veilig gebeurt. Deze tekst gaat over DM’ers en over wat je als bezoeker kunt doen om het feest extra soepel te laten verlopen.

Als je een bdsmfeest bezoekt, is de kans groot dat je anderen ziet spelen. Je kunt kijken uit belangstelling, uit nieuwsgierigheid. Je kunt er een gevoel van herkenning bij hebben, bij jezelf denken “ja, zo zou ik ook reageren”, of juist bedenkingen voelen, bij jezelf denken “nee, ik geloof niet dat dat iets voor mij is”. Daar is niets mis mee, integendeel. Er zijn maar weinig mensen die bij het zien van het spel van anderen helemaal niets denken of voelen. Wat jij denkt en voelt bij het zien van een spel van anderen, kan je aanwijzingen geven over wat jou wel en niet aanstaat in bdsm.

Een belangrijke regel in bdsmland is dat je je op feesten niet bemoeit met het spel van anderen. Dat betekent onder meer dat je als buitenstaander niet ongevraagd aan een spel gaat deelnemen, dat je van anderen hun spullen afblijft, gepaste afstand houdt tot het spel, je geluidsvolume een beetje dimt als je in de buurt van een spel zit, ruimte maakt als je dat gevraagd wordt… kortom: dat je de Dominant en sub in kwestie tijdens hun spel op geen enkele manier stoort.

Het kan zijn dat dit je een beetje raar in de oren klinkt. Als Dominant en sub op geen enkele manier gestoord of afgeleid willen worden, waarom spelen ze dan op een feest? Dan zouden ze toch veel beter thuis kunnen spelen? Op een feest heb je nu eenmaal met andere mensen te maken, toch? Ja, daar heb je gelijk in. Daar staat echter tegenover dat mensen thuis vaak twee dingen niet hebben die er op een feest wél zijn: publiek en grote speeltoestellen. De aanwezigheid van publiek, het feit dat mensen naar hen (kunnen) kijken, geeft voor sommige kinksters een spel net iets extra’s. Dat kan met exhibitionisme te maken hebben, maar ook met psychologie: vernedering onder vier ogen voelt voor een sub vaak minder ingrijpend dan vernedering waar andere mensen bij zijn, of die andere mensen nu door hebben dat van vernedering sprake is of niet. En niet iedereen heeft thuis een mooie speelkamer met een Andreaskruis, een sling of een takel. Dergelijke grote speeltoestellen zijn er op bdsm locaties vaak wel.

Veel bdsmers hangen het idee aan van safe, sane en consensual spelen; veilig, met gezond verstand, en met wederzijdse instemming. Dit is eigenlijk allemaal vanzelfsprekend. De Dominant dient te weten wat hij doet en dient de eventuele veiligheidsrisico’s van wat hij doet zo klein mogelijk te laten zijn. De sub heeft als taak om het kenbaar te maken als iets niet (meer) goed gaat of goed voelt, bijvoorbeeld als handen gaan slapen of als hij of zij licht in het hoofd begint te worden. Die verantwoordelijkheid geldt als mensen in hun slaapkamer spelen, maar ook als mensen op een feest spelen.

Dungeon Monitors houden in de gaten of mensen niet worden gestoord in hun spel en of de spellen zelf veilig en verstandig verlopen. Zij zorgen ervoor dat de Dominant zich volledig op zijn of haar spel en sub kan concentreren, de sub zich zonder angst voor ongewenste inmenging van vreemden of gezondheidsrisico’s aan het spel kan overgeven, en de toeschouwers op een veilige en niet hinderlijke manier toeschouwers kunnen zijn. Aan toeschouwers die (te) dicht op een spel staan, zullen Dungeon Monitors bijvoorbeeld vragen om een paar stappen naar achteren te doen. Dat voorkomt dat een sub zich uiterst ongemakkelijk gaat voelen doordat toeschouwers met hun neus bovenop een spel staan, maar ook dat toeschouwers bijvoorbeeld ongewild zweepstrengen in hun gezicht krijgen!

Soms moet een DM ingrijpen in het spel. Dat kan zijn omdat er iets gebeurt dat niet veilig is, maar meestal zijn het kleine dingen – een stel staat bijvoorbeeld op een drukke plek en moet even verplaatsen. Een DM doet dit rustig en discreet. Het gebeurt zelden dat mensen hun spel moeten stoppen. Vaak wordt de dominant even op de schouder getikt en overlegt de DM even kort met haar of hem.

Het staat je vrij om als bezoekers een Dungeon Monitor te vragen om hulp! Als je extra ruimte nodig hebt voor je spel, bijvoorbeeld, maar ook wanneer iemand je lastigvalt of door zijn of haar gedrag je spel verstoort. Meldt het vooral! Feesten zijn bedoeld als prettige en veilige plek voor iedereen. Mensen die daar inbreuk op maken, worden daar door de Dungeon Monitors op aangesproken en kunnen – als zij niet van zins blijken te zijn naar de aanwijzingen van de Dungeon Monitors te luisteren – van het feest verwijderd worden.