Waarom genieten mensen van pijnspel?

Een vrij bekend onderdeel van BDSM is pijnspel. Maar waarom vinden mensen dat zo leuk? Wat is er zo geweldig aan? ~Sabrina~ heeft voor ons het artikel ‘Why Do People Enjoy Pain Play?’ van Raven Shadowborne vertaald.

Waarom?


Er zijn veel redenen waarom mensen aan pijnspel doen, en er is dus niet één specifiek antwoord op de vraag ‘Waarom?’. Mogelijke redenen zijn onder andere subspace, Domspace, macht, vertrouwen, liefde en het uiten van de band die je met iemand hebt. Elke relatie is anders, en iedereen heeft dus ook een andere reden om te genieten van pijnspel.

Subspace


Subspace wordt vaak vergeleken met ‘zweven’. Vraag tien BDSM’ers wat subspace is, en je zult elf verschillende antwoorden krijgen. Vaak wordt het gezien als een haast psychische verbinding tussen Dom en sub, en wordt het ervaren als erg ontspannend voor de sub. Er zijn zelfs verhalen bekend van subs die door de subspace zulke sterke orgasmen kregen, dat ze erdoor buiten westen raakten. Deze fysieke en mentale sensaties kunnen een sterke kracht vormen achter de wens naar pijnspel.

Domspace


Domspace is een ander verhaal. De één vindt dat het wel bestaat, de ander niet en nummer drie weet het niet echt. Degenen die beweren het ervaren te hebben, beschrijven gevoelens die eigenlijk sterk overeen komen met de beschrijving van subspace. Ze voelden een sterke connectie met hun onderdanige waar ze zelfs de ademhaling konden voelen, met hun ogen dicht de bewegingen konden zien, de opwinding in de sub voelden en ze waren volledig gefocust op hun sub. Deze verbinding kan heel intens zijn, haast een soort trance. Veel Dominanten spreken van één worden met hun zweep (of elk ander speeltje wat ze gebruikten) waar hun bewegingen puur instinctief zijn, zonder de bewuste gedachte het te doen. Veel spreken ook van een staat van zowel fysiek als mentaal hele sterke opwinding. Deze dingen zijn een sterke aandrijving achter de wens van een Dominant om aan pijnspel te doen.

Machtsspel


Een andere reden voor veel mensen om aan pijnspel te doen, is het gevoel van macht dat de activiteit met zich meebrengt. De onderdanige kan meteen de macht voelen die de Dominant heeft, en de eigen kwetsbaarheid vormt een afrodisiacum voor de sub. Hierdoor kan de sub in een enorme rush komen, mentaal. Door je lichaam over te geven aan het pijnspel van een Dominant, kun je intens in contact komen met je eigen onderdanigheid volgens deze mensen. Ze merken dat ze een enorm sterk ontzag voelen naar hun Dominant, en de macht die hij over hen heeft. Ook angst kan een rol spelen hier. Het is echter geen angst voor de Dominant, het is angst voor het onbekende, dat tegelijkertijd gezocht en gewild wordt. Niet weten wat er gaat gebeuren, waar de pijn gaat komen. De Dominant kan ook de macht voelen tijdens een pijnspel. Hij weet dat hij kan doen wat hij wil op dat moment, en dat de sub het zal accepteren. Hij weet dat de sub bereid is pijn te doorstaan voor hem, en dit kan een sadistische Dominant behoorlijk opwinden. Deze machtsuitwisseling in z’n puurste vorm als het ware, wordt vaak als enorm opwindend ervaren.

Vertrouwen


Pijnspel is ook een uitdrukking van vertrouwen van beide partijen. De onderdanige geeft haar lichaam aan de Dominant en laat de Dominant daarmee doen wat hij wil. Dit vereist een hoge mate van vertrouwen van de sub in de Dominant: Vertrouwen dat hij haar niet écht zal beschadigen, vertrouwen dat de Dominant haar af en toe ook zal laten genieten, vertrouwen dat de Dominant weet wat hij doet, vertrouwen dat de Dominant weet wanneer te stoppen, vertrouwen dat de Dominant het stopwoord zal respecteren. Voor de Dominant is het toebrengen van pijn aan een sub zonder deze te beschadigen, een manier om te tonen dat de Dominant het vertrouwen van de sub waard is.

Liefde


Deelnemen in een pijnspel kan een toonbeeld zijn van de liefde en de band tussen de spelers van dit spel, zelfs als het puur gericht is op de sadist, en de Dominant de sub geen plezier gunt. Maar weinig mensen accepteren dit laatste, sommigen vinden het zelfs het misbruiken van het vertrouwen van de sub door de Dominant. Raven Shadowborne, de oorspronkelijke auteur van dit stuk, denkt er anders over. Zij ziet het geven van haarzelf aan haar Dominant om te gebruiken zoals hij wil, als zichzelf onderwerpen aan hem. Zij haalt haar genot uit de wetenschap dat het feit dat zij ondergaat, hem pleziert. Voor haar, en vele anderen, is het zichzelf laten onderwerpen aan pijnspel een manier om de liefde voor de Dominant te tonen. Een manier van zeggen dat ze zoveel om haar Dominant geeft, dat ze haar lichaam ook vrijelijk durft te geven.

Tot slot


Raven Shadowborne geniet van pijnspel om alle bovengenoemde redenen. Misschien geldt dat voor jou wel niet, maar ook dat is prima. Genieten van pijnspel is niet iets om je voor te schamen!